Ootamatult eestlastest

2004 aprill-juuni

 


Läinud aasta sügisel ilmus Soomes 26-aastase dramaturgiatudengi Sofi Oksaneni debüütromaan “Stalini lehmad”. Soomes pälvis raamat tavatult palju tähelepanu, kuid Eesti lugejale teeb asja huvitavaks see, et autor on ema poolt eestlane ja ka raamat räägib suures osas eestlastest.


“Stalini lehmades” on kaks põhiliini: eestlaseks olemine ja söömishäired. Raamatu peategelased on Katariina, kes on 1970. aastatel soomlasega abiellunud eestlanna, ning tema Soomes sündinud tütar Anna.


Katariina jaoks on Nõukogude Eestis soomlasega abiellumine tohutu katsumus. Kõigepealt peab ta läbima bürokraatia kadalipu, et üldse välismaalasega abiellumiseks luba saada, seejuures hakatakse uurima Katariina suguvõsa minevikku ning uuesti kistakse lahti 1940. ja 1950. aastate sündmuste juba armistunud haavad.


Teisalt peab aga naine suures osas loobuma oma minevikust, suguvõsast ja kõigest tuttavast, mispakuvad tröösti vaid põgusatel külaskäikudel kodumaale.


Elu ei laabu ka Soomes, sest eestlannat, keda kõik peavad lihtsalt tiblaks, ei võeta omaks, ta ei leia tööd ega sõpru. Vastne abikaasa, kes käib Venemaal ehitamas, hakkab peagi oma voli järgi lustima ning murrab truudust.


Soomes sünnib Katariinal tütar Anna, omapärase mõttemaailmaga endassetõmbunud laps, kes rohkem kuulab kui räägib. Teismelisena tekkivad Annal söömishäired ning peagi pärast ülikooli minekut võtab haigus ohtlikud mõõtmed. Annal on korraga väga erinevad probleemid: tema jumal on toit, ta suhted on keerulised ning ühtelugu painab Eesti päritolu, mille üle ta selle varjamisest hoolimata on tegelikult uhke.


“Stalini lehmad” on ühe Eesti suguvõsa lugu, mis tänu söömishäirete teemale on kirjutatud väga huvitavast vaatenurgast. “Ma kirjutasin sellesse raamatusse taotluslikult niivõrd erinevad teemad, et teist teemat loeks ka see grupp inimesi, kes harilikult sellest üldse ei huvitu, et keskealised Tallinnas pendeldavad mehed loeksid midagi oma tütarde söömishäirete kohta ja nooremad saaksid teada Eesti ajaloost, küüditamistest ja muust säärasest,” ütleb Sofi Oksanen.


Raamat ilmub sarjas “Anne raamat”.


 


Tauno Vahter


 


FOTO: PRIIT PALOMETS

Minu ostukorv