Meie teeme raamatuid

2004 jaanuar-märts

Kirjastus Tänapäev saab käesoleva aasta 1. septembril viieaastaseks. Nelja aasta jooksul oleme välja andnud kokku 250 raamatut. Sel aastal kavatseme kirjastada 80 raamatut. See on meie jaoks paras hulk, mille oma käest ja hingest suudame läbi lasta. Me ei ole tahtnud muutuda tootmisüksuseks.
Iga Tänapäeva toimetaja on võimeline raamatu kirjastamise alates selle valimisest ja kuni trükikojast valmimiseni korraldama. Kirjastamisturule tulime samas koosseisus nagu praegugi pildil seisame. Lisandunud on müügijuht.
Pildil (vasakult): Eneken Helme, kes alustas tööd suurteose “Eesti rahva elulood” toimetamisega. Siis võttis Eneken järgmise “telliskivi” käsile, Arne Merilai koostatud antoloogia “Eesti ballaad”. Praegu on Enekeni töölaual Tiina Nurga raamat “Kõrgem kunstikool “Pallas””. Imeilus raamat tuleb. Eneken on väga põhjalik ja korrektne, kutsub meidki vahel korrale (õnneks).
Tauno Vahter tuli meile tööle otse Tartu Ülikoolist. Õppis paari kuuga kirjastamisnipid selgeks ja on saanud sada protsenti kirjastajaks. Tõestas, et maailma enimmüüdud raamatut “Guinnessi maailmarekordid” saab ka eesti keeles avaldada (teeme seda juba kolmandat aastat) ning et inglastelt on võimalik välja võluda raamatu “Kes tahab saada miljonäriks?” ülikallis litsents ka odavamalt. Hiljuti käis Ameerikas Kurt Vonnegutil külas. Nüüd tõlgib Sofi Oksaneni raamatut “Stalini lehmad”.
Kui Mihkel Mõisniku tööle meelitasin, tekkis juba kindlustunne, et võib kirjastust teha küll. Erudeeritud ja kirjanduses hästi orienteeruv Mihkel lõi eduka “Punase raamatu” sarja, mille mõnest raamatust aina kordustrükke teeme. Ning kui nad Asko Künnapiga koos ilusaid raamatuid hakkavad välja mõtlema, siis tulevad need ka ilusad välja (nagu Indrek Hirve “Libikate õhkkerge veri” ja “Ülemlaul”. Praegu tegeleb Mihkel Thor Heyerdahli “Kon Tikiga”.
Leonore Riitsalu on meie müügijuht. Kohe saab tal meie juures aasta täis. Armastab raamatuid, teisiti ei saakski seda tööd ju teha, mõtleb iseseisvalt ja tunneb ka reklaamiala. Ning mis võiks veel parem olla, kui müügijuht, kes ei kaaguta, vaid tegutseb.
Mina olen Tiina Tammer, kirjastuse juht, istun pildil teiste ees, aga tegelikult poeksin vahel hea meelega ka nende selja taha. Kuigi ma erilise tagasihoidlikkusega ei hiilga, tunnen vahel, et nemad teavad mõnda asja minust hoopis paremini. Usaldan neid, vahel ka kontrollin. Ning seepärast jääb juhtimisest nii palju aega üle, et tegelen ka ise mitmete raamatutega.

Minu ostukorv