Kaupmeeste kiituseks

2004 oktoober-detsember

Mäletan hästi, kui 2003. aasta oktoobris Frankfurdi raamatumessil levis Eesti kirjastajate seas hirmus uudis: kauplus Rahva Raamat tõstetakse kohe majast välja ja selle asemele kolib Hugo Bossi pood.


Õhtul kogunesid mõned kirjastajad murelik-sõjakalt Eesti Kirjastuste Liidu juhi Signe Siimu hotellituppa. Kõigepealt jõime ära Signe konjaki. Seejärel minu konjaki. Siis veel natuke midagi ja otsustasime: nii me seda asja ei jäta. Ei jätnudki. Pöördumine kultuuriministeeriumi poole, pikett, allkirjad raamatukaupluse toetuseks. Tagantjärele tänud Prussakovi rattaühingule, millega tahes nad nüüd ka ei tegeleks, tookord olid just nemad need, kes piketi ja allkirjade kogumise organiseerisid.


Kuid Hugo Boss kolis sisse. Rahva Raamat ei kolinud küll välja, ent pidi loovutama küllalt olulise osa oma pinnast ning seega ka Tallinna esinduskaupluse väljanägemise. Ma ei ole näinud küll kedagi Bossi poe akende vastu torte või tomateid loopimas (mida mõnedki lubasid), kuid ma pole näinud ka kedagi Bossi poodi sisenemas või sealt väljumas. Aga ega ostja peagi käima, raha peab liikuma.


Selle aasta Frankfurdi raamatumessil ei saanud me aru, miks tulid messile koos Rahva Raamatu juhataja Sirje Pihlak ja kirjastuse Pilgrim juht Tiina Ristimets. Ning mis asju oli neil kogu aeg ajada Eesti Ekspressi juhtidega, kes samuti messi väisasid.


Nüüd on lõpuks kõik selgunud: Detsembri alguses avab Tallinnas Viru keskuse III korrusel uksed ca 800 ruutmeetri suurune raamatukauplus Rahva Raamat, mille omanikuks Hans H. Luik elik Eesti Ekspress. Ristimets ja Pihlak tegelevad koos kaupluse avamisega.


Suurt raamatukauplust on kirjastajad juba kaua oodanud. Kui neli aastat tagasi Apollo Raamatumaja uksed avas, olime juba natuke õnnelikud. Ja nüüd üle tüki aja jälle uus raamatupood. Suurepärane, sest raamatuid meil on. Ja tuleb aina juurde. Tahaks neid ikka ostjatele ka korralikult näidata, mitte ruumikitsikuses virnastada-reastada.


Seepärast ootamegi, milliseid võimalusi uus suur kauplus pakub. Kuid mitte ainult. Ootame ka teiste kaupluste virgumist, pakkumisi ja koostöövaimu. Sest vahel küll paraku tundub, et kirjastaja on oma raamatutega õnnetu nagu kass poegadega, kelle peab kuhugi “ära sokutama”. Aga oma lapsed on kõigile armsad ning erilised ja seega tahaks ka teistelt nende suhtes heatahtlikku käitumist.


Ega ma raamatukaupmeestele midagi suurt ette heita tahagi, seda enam, et loo pealkiri on “Kaupmeeste kiituseks”. Kiidaks siis neid ka lõpuks. Mulle meeldib meie raamatukaupluste töötajate silmnähtavalt kasvanud asjatundlikkus ja suhtlemisoskus.


Tegelikult üllatas mind hiljaaegu kõige rohkem Tallinna Kaubamaja I korrusel oleva raamatupoe müüja. Ta nägi mind raamaturiiulite vahel sihitult ringi tuiamas (tegelikult vaatasin üsna sihikindlalt, kuidas on välja pandud Tänapäeva raamatud) ja küsis naeratades: “Saan ma teid kuidagi aidata?” Ma tõesti ehmatasin. Meeldivalt.


Head müügi-jõulukuud!


TIINA TAMMER

Minu ostukorv