Lugemiseks mõeldud

2005 jaanuar-veebruar

Nüüdseks on ilmunud neli raamatut 2004. aasta lastejutuvõistluse “Minu esimene raamat” auhinnatute seast. Peatselt ilmuvad ka kaks järgmist. Seega on läks võistlus igati korda ja andis meie lastekirjandusele uut hoogu juurde. Ning seda nii autorite kui ka kunstnike osas.


Kõigepealt ilmus tuntud kirjaniku Henno Käo raamat “Väike rüütel Rikardo”. Kahjuks autor ise oma raamatut enam ei näinud, küll on seda aga usinalt ostnud lugejad. Praeguseks on tiraaž läbi müüdud. Raamatule annavad erilise võlu kunstnik Ülo Pikkovi ajakohased illustratsioonid.


Seejärel Piret Raud ning tema “Ernesto küülikud”. Ise kirjutas, ise joonistas. Selle raamatuga oli lausa nii, et juba enne ilmumist hakkasid kirjastustes telefonid helisema, et millal ikka tuleb, kas tellida saab jne. Tegime suurema tiraaži ning seegi on juba otsa saamas.


Kohe ilmus ka Reet Made “Veli Oliver”, mis oma südamlikkuse ning lihtsate, kuid liiga tihti ununema kippuvate eluseletustega aitab lapsel asjastuvas maailmas rohkem tuge saada. Kaanepildi joonistas Catherine Zarip, sisuvinjetid Alvar Jaaksoo.


Siis tuli Kristiina Kassi “ Kasper ja viis tarka kassi”. Jälle nii, et Kristiina kirjutas ja joonistas ise. See autor ning tema mõnusad pildid olid meile meeldivaks üllatuseks. Sest kui eelnevaid kirjutajaid-kunstnikke ikka teadsime, siis Kristiina lihtsalt tuli ja tegi sisuka ning ilusa raamatu. Loodan väga, et tulevad ka järgmised.


Järgmisena ilmub Jaanus Vaiksoo “Lumemöll”, mille on illustreerinud jälle üks uus lasteraamatukunstnik, tema nimi on Kadri Ilves.  Kunstnik on joonistanud siirad ja rõõmsad pildid, mis autori poolt pakutud minevikku-olevikku meeleolukalt seovad.


Sel kevadel ilmub ka veel ühe uue kirjutaja raamat. See on Kätlin Priilinn ning “Koeralaps Berta seiklused”. Mulle on väga hea tunde jätnud kunstnik Kamille Saabre ühtaegu tõsine ja rõõmus suhtumine selle raamatu illustreerimisse. Vaadake ja te ei kahetse.


Olem seda sarja uues kujunduses (sarja kujundab Dan Mikkin) välja andes kuulnud ka küsimust, et miks sees pole värvipilte, vaid ainult mustvalged. Ühelt poolt on see muidugi raamatu hinnas kinni, sest tahame teha taskukohast, kuid samal ajal ka nägusat lasteraamatut. Kuid teisalt on Eesti lasteraamatuturg üle ujutatud kõikvõimalike kirevate tõlkeraamatutega, kus tihti peale värvilise pildi midagi polegi. Meie tahame tähtsustada ka teksti, lugemist ja mõtlemist, mitte vaid vaatamist. Vaatamist on ju tänapäeva lapsel niigi ülearu – telekas, arvuti, kino jne. Ning pealegi on “Minu esimese raamatu” sarja kunstnikud nii head, et nende isikupärased joonistused panevad ka ilma värvide virrvarrita vaatama.


Tiina Tammer

Minu ostukorv