Võimatu missioon

2005 juuli-september

Gordon Brook-Shepherd. Raudlabürint
Tõlkinud Marek laane
Kujundanud Dan Mikkin
kõva köide, 432 lk


“Raudlabürint” on põnevusromaani elemente kasutav ajalooline uurimus spionaaži hiilgeajast, mil kommunismitont kuuendikul maailmast võimust võttis. Ajalooharidusega Gordon Brook-Shepherd (1918-2004), kes teenis II maailmasõjas luurevägedes ja töötas külma sõja ajal Times’i jt Briti väljaannete Ida-Euroopa korrespondendina, oli Lääne salateenistuste tegevuse uurimisel kahtlemata insaider, kellele avanes juurdepääs salastatud arhiivifondidele siin- ja sealpool kunagist raudset eesriiet.
Bolševikud, nagu teada, jäid võimule 70 aastaks ja lääneriikide toonased püüdlused ajalugu muuta ei kandnud vilja. Raamatus tõdetakse omamoodi koomilise irooniaga, et Lääne salateenistuste operatsioonid olid tegelikult koordineerimata, fragmentaarsed, ebakindlad ja asjatundmatud, ning kummutatakse nii mõnedki romantilised müüdid, mis seotud “luureässa” Sydney Reilly elu ja tegevusega.
Ehkki ainsa Briti agendina teenete eest rüütliks löödud Paul Dukesil oli allagent Trotski lähikondlaste seas, mis aitas kaasa nii mõnelegi õnnestunud diversiooniaktile, olid vandenõulased radikaalsematest (või siis paranoilisematest) enamlastest alati sammu jagu maas: Lenin ja Dzeržinski, Stalinist rääkimata, mitte ainult vältisid ülesseatud püüniseid, vaid püüdsid spioone ikka ja jälle kavalate pettemanöövritega nende enda seatud lõksudesse. Koolitunnis aga pole iial räägitud, et Lockharti vandenõu organiseeris Lenin ise!
Eesti ajaloo seisukohalt tekitab “Raudlabürint” kindlasti mõrusid tundeid, kuid pakub samas harrastuslugejale küllaga põnevust ja ajaloouurijale ohtralt seniavaldamata teavet pöördelise ajalooperioodi poliitiliste telgitaguste kohta.
Olavi Teppan

Minu ostukorv