Enno Tammer “Elu jõud. Tuntud eestlaste elulood”

2004 jaanuar-märts

Enno Tammer


“Elu jõud. Tuntud eestlaste elulood”


424 lk, ümbrispaber


Ilmub kõvas köites ka Suure Eesti Raamatuklubi märtsikuu klubiraamatuna


Tõuke antud raamatu loomiseks sain teose “Eesti rahva elulood” kolmest suurest köitest, kus sajad lihtsad inimesed ise on üles kirjutanud oma elulood ning kaante vahele koondatuna tekib võimas üldistus. Ajast. Oludest. Inimestest.


Piiludes “Eesti rahva elulugudes” sadade inimeste ellu, tekkis aga tunne, et tahaks veel rohkem teada. Tahaks teada, kuidas sama aeg on mõjutanud Eestile tähenduslike inimeste elu. Kuidas nad on suutnud ajale vastu seista, et ise suureks saada.


Kaljo Kiisk. Valve Kirsipuu. Voldemar Kuslap. Helgi Sallo. Jaan Talts. Ivo Linna.


Igaüks selle raamatu kuuest isiksusest vääriks eraldi, ainult tema elule ja tööle pühendatud raamatut. Tean, et katse koos inimese endaga kiirkorras läbi kapata tema senine elu ei anna täiuslikku pilti. Tean, et seegi katse jääb vaid üheks killuks või ka vaid üheks võtmeks paljudest inimese tähenduslikkuse mõistmisel.


Loomulikult sel moel kirjasõnas sündiv inimese elu lugu saab olla vaid niivõrd avameelne, kuivõrd inimene ise seda õigeks peab. Igaühe elus on sündmusi, juhtumeid, hetki, mis ei ole ega saagi olla avalikuks ülesriputamiseks. Ei täna ega kunagi. Ning mitte seepärast, et inimene midagi varjata tahaks.


Lisaks on igal inimesel hetki, mis täna võib-olla meenuvad ühtmoodi, kuid homme mingi nüansikese võrra hoopis teisiti. Elulugugi annab ühel päeval rääkida üht, teisel päeval teistmoodi ning aja jooksul võivad tähendusedki teiseneda.


Et raamatus on just need kuus isiksust, on kindlasti juhus, mis sündis seetõttu, et kui pöördusin paljude võimalike kandidaatide poole, oli mõistetavail põhjustel ka äraütlemisi ja kõhklust. Seepärast olen eriti tänulik neile kuuele, kes mind usaldasid.


Tuntud headuses


Uue sarja “Elu jõud. Tuntud eestlaste elulood” esimese raamatu persoone ei ole vaja kellelegi tutvustada. Kas tunnete nad ära ka lapsepõlvefotodel? Vaadake teksti kõrval olevat fotoplokki. Mahukast raamatust leiate lisaks üllatavatele fotodele nende inimeste kohta palju erakordset ja huvitavat, aga ka vana head äratuntavat.


Siinkohal mõned sissejuhatavad vihjed, mille raamatu autor Enno Tammer iga inimese kohta kirja pannud.


Kaljo Kiisk


Mida vanemaks saan, seda kriitilisem olen enda suhtes, tunnistab Kaljo Kiisk ja tõmbab järjest maha lauseid, millest võiks tema meelest justkui lugeda eneseõigustust või liigset enesekiitust. Midagi hullu ei ole ma nüüd ka teinud, arutleb ta ja mina, kasutades hetke, püüan mahatõmmatud lauseid tagasi kaubelda. Kohati see õnnestub, kohati mitte.


Valve Kirsipuu


Kas kujutate ette Valve Kirsipuud koolitüdrukuna kummitusi välja kutsumas? Majandusteadlasena luuleõhtuid korraldamas? Aastakümneid hingepäevikut pidamas?


Aruka ratsionaalse meele taga on Valve varjatum romantilisem pool.


Jaan Talts


Jaan Talts näib heas mõttes hull ja isepäine, kes vajadusel valmis murdma läbi halli kivimüüri. Et saada oma tahtmine. Kuid vahel peab müür vastu ja siis võtab Talts murdmiseks uue müüri.


Helgi Sallo


Mage elu, ei midagi erilist, teatas Helgi Sallo pärast esimese mustandteksti täpsustamist. Kuidas teha nii, et me ei panekski seda, ehk maksan teile honorari, küsis ta. Olin parem vait. Vist ei saa enam jah, küsis ta. Ei saa enam jah, tegin nüüd suu lahti.


Voldemar Kuslap


Voldemar Kuslap loeb hiljem ja tõmbab maha, et ei ole oluline, need on isiklikud detailid. Ja teate, kas teile ei tundu, et stiil on kehv, paistan teie stiilis kuidagi lihtsameelse lobisejana, arvab ta. Kohendan ümber, sätin ja veenan, et lisame ikka värvi, detaile ka. Mis elu see muidu on. Visalt, väga visalt nõustub. Ja rapib jälle mõnegi koha välja.


Ivo Linna


Siis teatab Ivo Linna, et nüüd on selline värk, et mul siin tuli see ja see vahele, ja siis ma pidin seda tegema, aga helista mulle järgmine nädal. Kuni ükskord juhtus selline värk, et Ivo Linnal lukustus uus auto koos võtmetega Muhu suvekodu hoovil. Auto jäi Muhusse, Linna tuli Tallinna ja mees püsis ka oma Tallinna kodus vähe rohkem paigal.

Minu ostukorv