Eesti aja asjad

2005 juuli-september

Mark Sinisoo
Eestiaegsed asjad
Kujundanud Andres Tali
kõva köide, 192 lk


Selles raamatus meenutab Mark Sinisoo 120 asja, paika või lugu 1920-1930ndate aastate Eestist. Need on esemed, inimesed või koguni lõhnad, mis tagantjärele kehastavad möödunud aega: eestiaegsed kompvekid,  kodumasinad,  kauplused, mänguasjad, sõidukid ja koguni kojamehed.
Ühest küljest on siin palju äratundmist: paljuräägitud Kawe kompvekid, vanaaegsed raadiod või trammid. Aga palju on juba ajaga muutunud, näiteks kas teie teate, mis asi on kingaröntgen? See oli kingapoodide röntgeniaparaat, millega vaadati, kuidas jalg kinga mahtus ja kas veel oli kasvuruumi. Kui prooviti nelja-viit paari, sai juba korraliku koguse kiiritust.
Või kas teadsite, et Koplis oli vanasti teistsugune elektrivõrk, kus kaablist ei tulnud 220 volti, vaid 127? Suhkrupea, Punase Risti mängukaardid, kulduurid, vanaaegsed napsid ja lõbutüdrukud – kõigest sellest moodustubki mälestustepilt ühest ajastust.
Raamat on rikkalikult illustreeritud fotodega Eesti Rahva Muuseumi, Tallinna Linnamuuseumi, Ringhäälingumuuseumi, Rahvusraamatukogu ning Aivo Aia ja teiste eraisikute kogudest. Sobib mälestuste heietamiseks igale eestiaegsele inimesele või minevikuga tutvumiseks ka kõigile teistele.
Tauno Vahter

Minu ostukorv