Aeg ei peatu

2005 oktoober-detsember

Tuleb vist tunnistada, et eluks “40 ja edasi” oleme me kaunikesti ette valmistamata. Seepärast kipuvad pöördelised sündmused tulema “paugu ja pisaratega” – ühel päeval ütleb laps, hellitatu ja hoitu, et nüüd ta siis läheb. Ja te avastate, et pole tema jaoks enam see kõige tähtsam, targem, parem.
Ühel hetkel ulatatakse teile tööl lillekimp, öeldakse ilusaid sõnu, ja te avastate, et asendamatuid pole – pensioni teine nädal on jube!
Veel varem tuleb tõdemus, et kilod kogunevad, vastupanuvõime väheneb, hommikuni pidutseda ei jaksa enam ammugi.
Kirjandust, mis nendest probleemidest üle aitaks saada, eriti palju pole. Ainsana püüab seda tühikut täita ajakiri Elukiri, mis mõeldud just küpses eas inimestele.


Keskiga on käes
Elukirjas ilmunud artiklite põhjal on koostatud ka nõuanderaamat “Tervis 40+ Eesti arstide ja asjatundjate nõuandeid neile, kel aastaid üle neljakümne”.
Raamat keskendub neljale valdkonnale. “Keskiga. Kriisi või rõõmu aeg?” kirjeldab üleminekuaja füsioloogilisi muutusi ning annab nõu, kuidas nendega toime tulla. Põhjalikult käsitletakse psühholoogilisi probleeme, mis kerkivad kõigi inimeste ette: kuidas toime tulla üksindusega, lahutusega, leinaga, laste lahkumisega kodust; kas seks on “selles eas” veel võimalik või sobilik?


Tervis on tähtis
Mahuka peatüki “Kui tervis teeb muret” juhatavad sisse neurokirurg Andres Ellamaa sõnad: “Inimene ei tohiks ennast haiguse järgi identifitseerida. Nii me ainult tõstame haiguse oma elus esiplaanile. Inimene peaks endast arvama: ma olen terve, ainult väikese veaga.”
Enimlevinud haigusi käsitledes ei hakata kedagi küll raamatuga ravima, kuid Eesti arstid annavad häid näpunäiteid, kuidas haigust ära tunda. Ja mis veel tähtsam, kuidas seda ennetada ning mida saab koduste vahenditega hädade tõrjumiseks teha. Lisaks annavad arstid nõu, mida peaks sisaldama kodune ravimikapp ning kuidas haiget kodus hooldada.


Aktiivne ja reibas
Peatükid “Aktiivne ja reibas” ning “Olla terve ja tunda end hästi” on sisult sama optimistlikud, kui nende pealkirjadki. Julgustust saab kepikõnni ja joogaharjutuste alustamiseks, innustatakse reisima ja jagatakse õpetusi, milliseid ettevalmistusi enne reisi teha. Samuti ka, kuidas reisil kõhumuret (nii otseses kui kaudses tähenduses) lahendada.
Asjatundjad annavad nõu, mida teha üha kogunevate kilodega ja kui paks ikkagi on paks, kuidas suurtel söömapidudel ellu jääda ning kuidas ikka ja alati hea välja näha. Eraldi on välja toodud soovitused neile, kelle enesetunne sageli ilmast sõltub – kui on liiga kuum või külm, kuidas ära tunda kuumarabandust või päikesepistet ning meenutatakse sedagi, kuidas tohterdada kriimustusi ning mida teha, kui nõelab mesilane või rästik.


Kasulik raamat
Ligi 400-leheküljelise nõuanderaamatu on koostanud ajakirja Elukiri peatoimetaja Helle Raidla, kasutades ajakirjas aastatel 1999 – 2005 ilmunud soovitusi Järve haigla peaarstilt Helle Mäeltsemehelt, naistearst Galina Litterilt, perearst Kai Soobilt, psühholoog Tõnu Otsalt, Kaalujälgijate suhtekorraldajalt Eha Laaneperelt, kirjanik Maimu Bergilt, ajakirjanik Valve Raudnaskilt, kosmeetik Inna Tarmakult ja paljudelt teistelt. Järelsõna on raamatule kirjutanud dr Viktor Vassiljev.
Mari Karlson

Minu ostukorv